fredag, april 04, 2014

Lite om kyrkan

Ikväll hade vi missionärerna på besök, vi bjöd dem på renskavsgryta, de hade aldrig smakat ren förr men tyckte att det var en höjdare.

Jag fick en kommentar i min blogg för några veckor sen :
 Skulle du inte kunna skriva lite om din tro o kyrka? Låter spännande när du skriver om missionärer osv.../anette

Ja visst kan jag berätta om kyrkan,  det är ett stort ämne, jag vet inte  hur mycket du känner till men jag börjar med att berätta att kyrkan heter Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga.
Vi brukar också kallas för mormoner, eftersom vi förutom Bibeln också har Mormons bok, som är uppteckningar gjorda av folk som emigrerade till Amerika 600 år före Kristus.
Just smeknamnet mormoner ställer många gånger till att vi blir förväxlade med en kyrka som har månggifte, de bröt sig ur vår kyrka på 1800 talet, men många tror att det är vi som håller på med månggifte tyvärr.

Vi tror på Gud fadern, hans son Jesus Kristus, och den helige anden.
Vi tror inte på barndop, utan att man själv ska få välja om man vill bli döpt, därför välsignar vi bara nyfödda och när man är 8 år och uppåt får man själv välja om man vill bli döpt genom nedsänkningsdop, som Krisus själv blev döpt.
Vi tror också på att hålla kroppen ren, så vi varken dricker alkohol, kaffe eller svart te, vi röker eller snusar inte heller.

På söndagar går vi i kyrkan, lyssnar på tal och blir inspirerande av varandra, vi har inte betalda präster som predikar, utan medlemmarna turas om att ha tal om olika ämnen.
De som är ledare av olika slag, över församlingen, söndagsskolelärare osv, gör det frivilligt utan betalning. Själv är jag för tillfället sekreterare i Hjälpföreningen, kvinnornas förening, jag är bland annat ansvarig för att maila ut information, sköta kyrkans Facebooksida för Umeå och liknande uppgifter.
En gång i månaden har Hjälpföreningen ett möte på en vardagkväll, då fikar vi och har nån aktivitet, sjunger några psalmer, gör Alla hjärtansdagkort, grillar korv, eller nåt annat.
Två gånger per år har vi konferens, då kommer medlemmar från Sundsvall, Örnsköldsvik, Skellefteå och Luleå till Umeå.

Missionärerna får inte betalt för sitt arbete, utan de gör det frivilligt, de åker dit de blir kallade och stannar i två år i det landet, en del hamnar i sitt eget land men många får lära sig ett nytt språk på några veckor och hamnar långt hemifrån.
För tillfället är en tjej från Umeå på mission i Ryssland.
Missionärerna pratar med folk som vill veta mer om kyrkan, och hjälper medlemmarna ibland med olika saker som att måla huset och annat.
På kyrkans officiella hemsida jesukristikyrka.se finns det mer information, och en kyrklig tjej söderut har också en blogg mormonlady.se/ där hon bara skriver om ämnen som har med kyrkan att göra.
Om det är någon som har fler frågor om kyrkan så svarar jag gärna.

Inga kommentarer: