måndag, september 22, 2014

ResebudgetDet finns många knep för att spara pengar när man åker på semester.
Särskilt om man kör bil för då kan man ha med sig mycket saker som är bra att ha.
När vi nu i somras åkte på semester i Sverige, Danmark, Tyskland och Holland så köpte vi med oss läsk och Loka från Ica Maxi.
Istället för att stå och köpa en halvliter läsk dyrt, vissa bensinmackar tar ju upp till 22 kr bara inom Sverige för att inte prata om utomlands, så hade vi köpt för kring 8 kr st.
Ibland tog vi in flaskor på hotellet och förvarade i kylen tills vi skulle åka, ibland köpte vi en påse is och hade med oss, fast det var varmt så höll isen upp till 6 timmar i bilen.
Ibland fick vi gratis is på McDonalds.

På tal om McDonalds så föll vi inte för frestelsen att mobilsurfa utomlands, utan de gånger vi behövde använda internet mellan hotellen använde vi McD:s gratis wifi.
En del hotell tar betalt för internet, de ska man undvika.

Vi hade också med allt man kunde behöva, plåster, huvudvärkstabletter , extra skor osv, det rymdes ju ändå i bilen, istället för att behöva lägga reskassan på att köpa sånt.

Hotell bokade vi via Hotels.com, när man har bokat 10 nätter via dem så får man en gratis natt.
Om man är stamgäst på Scandic och har bott minst 10 nätter på ett år får man en 50 kr check per natt man bor där, den kan man använda till att köpa sallad , wraps eller annat gott i deras butik.
Vi rörde aldrig nåt ur minibaren på hotellen även om det såg gott ut, ett ställe tog på fullt allvar 42 kr för en 33 cl Loka !
Istället hade vi med nötter och choklad hemifrån.

Sallad och färdiga mackor är för övrigt otroligt billigt i Danmark, en färdig sallad kan man få för 25 kr, och en macka för 20, se till bara att ha plastbestick med hemifrån.
När vi kom tillbaks till Sverige köpte vi salladsbuffé på Ica Maxi, nyttigt, gott och prisvärt.

En del hotell har erbjudanden om man stannar mer än en natt och avstår från städning under tiden man är där så  får man en check så man kan äta eller dricka nåt.


Pant ska man också spara på, vi hade en kasse i bilen och tog med all svensk pant hem igen.
De danska flaskor vi hann köpa, för några blev det ändå när vi var på stan, de pantade vi innan vi åkte hem.

Bo hos släkt och vänner är trevligt och gratis, istället för att kosta på hotell kan man gärna sova en natt eller äta en middag hos vänner.
Man ska för den skull inte utnyttja folk som i Martin Ljungs " Ester " men blir man erbjuden att sova över en natt så kan man gott tacka ja och passa på att umgås lite mer än om man bara flaxar förbi.

Vi betalade bara för parkering vid två tillfällen inne i Köpenhamn,  annars parkerade vi gratis under de tolv dagar vi reste, på kvällar och helger är det oftast gratis, och även på dagtid finns det många gratisparkeringar om man kollar tre-fyra gator från centrum. Till och med hos Den lilla sjöjungfrun är det två timmars gratis parkeringar för turister.
 Många hotell har gratis parkering,det är värt att tänka på den saken, när vi jämförde priser kunde ett hotell som först verkade billigt i själva verket ta några hundra per natt för parkering så det i slutändan skulle ha blivit dyrare än de som har allt inbakat i priset.

Toalettbesök betalade vi inte heller för, det finns många offentliga toaletter som är gratis, eller i kyrkor, eller i restauranger, eller rent av om man frågar snällt i en butik.

Det finns många  rabattkoder man kan använda , både på hotell, färjor, museum, djurparker osv, Ica , Coop och Volvo skickar ut  häften till stamkunder varje år, men det går också att googla på rabattkoder.

Hoppas att nåt av mina tips var till nån nytta .

Inga kommentarer: