söndag, september 08, 2013

Fånge på Åhléns

Ja vad säger man, hur ska jag börja ?
Jag skulle till stan för att göra några ärenden, inte trodde jag väl att jag och flera andra skulle bli inlåsta i en butik för att det var farligt ute på gågatan !

Det var en sorts matmarknad i stan ( Vilket ingen annonserat om, man får aldrig veta när det ska hända nåt i stan ) det såldes korvar,ostar , nudlar mm, så det var väldigt mycket folk i rörelse.
En man stod mitt på torget och höll tal  om att så här får det inte gå till i vår stad, han hade sett en kvinna som fått en flaska i huvudet.
Jag undrade när och var det hade hänt, men stannade inte för att lyssna utan gick vidare. Framme vid Åhléns stod en folksamling helt stilla, jag undrade om det kanske var en trubadur på gång eller så.
Men det var det inte, istället var det ett gäng nazister som gick till attack både mot polisen och mot förbipasserande. De kastade flaskor på folk och brölade på.

Polisen ropade, nazisterna ropade, jag mer eller mindre blev inknuffad med ett gäng andra människor på Åhléns av de poliser som stod längst ut, vi var kanske 50 personer som hamnade där inne, sen kom personalen och låste entredörren !
Genom de stora fönsterna såg jag att en nazikille tydligen fått tårgas på sig, han satt på knä och hans vänner hällde vatten i hans ansikte, några hade stora sköldar med motiv av en snara, de började slå på poliserna med sina långa pinnar som flaggorna satt på, polishundarna skällde, de åskådare som stod ute hoppade bakåt, de som stod inne tog upp sina mobiler och fotade och filmade, det kändes helt sjukt hela situationen, några ville gå ut, men två av Åhléns personal sa att ingen får gå ut, det kan vara farligt, dörrarna ska vara låsta.
Polisen började spärra av torget med band, folk skanderade : Inga rasister i vår stad.
Nazisterna slog med pinnarna på åskådarna, polisen släppte på hundarnas koppel lite,  nazisterna flyttade på parkerade cyklar för att skydda sig bakom.
Det kändes som en evighet, jag ville bara hem, till slut kom jag på att det finns fler utgångar också, så jag tog mig ut men man hörde ropen flera gator bort, först när jag kom till bilen så blev jag darrig i hela kroppen. Fy alltså vad man kan hamna i, i vår stad Umeå !
Tilläggas bör att det var inte nazister från stan de har en konferens här uppe nu, så de hade kommit i buss.
Polisen grep minst 2, och alla i gänget är visst anmälda för hets mot folkgrupp och Hitlerhälsningar.

Här finns en film och Här är en artikel som sammanfattar.
Jag var bara 5 meter ifrån när det var som värst.

1 kommentar:

claes sa...

stackars älskling