onsdag, mars 02, 2011

Ett riktigt jobb ?

Vad är ett riktigt jobb egentligen ?
Jag har ju fått höra många gånger att " du har ju inget riktigt jobb, du cyklar ju bara runt med tidningar,det är väl inget jobb "
Att jag arbetade 6 dar i veckan under svår tidspress, i alla väder, det spelade ingen roll.

Claes kör ju buss, och ibland när jag säger till folk att det går långsamt med renoveringen för oss, för han stiger upp kl 5 och kommer hem kl 18.30,och då är han trött, då svarar folk :
Trött ? han kör ju bara buss och sitter på sin ända, det är väl inget riktigt jobb ?

Min mor jobbar som kontorist på sjukhuset, men när hon inte har tid eller ork med allt möjligt på fritiden så säger folk ibland :
Men det är ju inget riktigt jobb, att bara sitta framför en dator ,det är ju rena semestern.

Jag slutade mitt jobb och började skriva istället.
Jag är frilansande skribent och har varit publicerad i 4 tidningar de senaste månaderna, jag har skrivit en bok,och håller på med 3 till just nu.
Den ena har visserligen stått stilla ett bra tag, men snart är jag på gång igen.
Jag är dessutom lokalreporter för en kyrklig tidning,och har fått bilder publicerade i lokaltidningen 2 ggr.
Men folk säger ändå till mig : vad gör du hela dagarna, hur får du tiden att gå, du är ju bara arbetslös !

Jag läste i Aftonbladets söndagsbilaga om Ulrika Eriksson, programledare för Spårlöst i tv. Hon får ofta frågan om vad hon ska bli, vad hon ska jobba med sen då ?
Om inte ens att vara programledare i tv verkar räknas som ett riktigt jobb, då frågar jag verkligen :
Vad ÄR då ett riktigt jobb ? vad ska man arbeta med för att bli respekterad ?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det bara är sådant folk säger, de menar nog inget med det egentligen. Ungefär som att fråga någon hur det är och inte förvänta sig att få ett ärligt svar tillbaka. Obetänksamhet handlar det säkert om, mitt jobb var inte heller ett riktigt jobb eftersom jag var vikarie. Tja så kan man väl se det för det gav mig inte mycket varken ekonomiskt eller mentalt... det enda det gav mig var mer än tre års "down period". Jag tror inte du ska hänga upp dig på vad folk säger och tycker, ni gör väl som ni vill i alla fall. Köra buss är väl ett jobb? Om ingen gjorde det skulle bussen stå där den står.
Vad har du tänkt göra med dina böcker? Ge ut dem? Nyfiken vet du... skriva på du! Själv ska jag förflytta mig till drömmar om ett helt annat århundrade.. kram från mig, Charlotte

Linda sa...

Folk säger samma till mig. Jag är ju utbildad kulturvetare och litteraturvetare, men jobbar i butik. Jag trivs jättebra i butik, men för vissa är det inte tillräckligt bra bara för att de vet att jag 'kan bättre'. Det viktiga är att man trivs med vad man gör, tycker jag. :)

Kram