söndag, mars 20, 2011

Vladimir Sorokin

Här är höjdpunkten på festivalen, den ryske författaren.
Första gången jag hörde talas om honom var för 10 år sen när jag såg en guidefilm han gjort om Moskva, jag såg filmen gång på gång, dels var det bra musik, och dels så pratar han tydligt och lätt att förstå när man är nybörjare på ryska språket.
Jag lärde mig mycket av det han sa utantill, så när jag sen blev tveksam på grammatik så tänkte jag på vad han hade sagt och hur han hade böjt orden.
Än idag händer det att jag har nytta av det när jag pratar ryska.
Jag hade en önskan att nån gång få träffa honom,men det var ju omöjligt, jag som bor långt uppe i norra sverige, vad skulle han göra här.
Och för några veckor sen fick jag veta att han skulle komma på festivalen, hjärtat hoppade till i bröstkorgen på mig, helt otroligt att han skulle komma till Umeå !

Jag var så nervös igår innan jag åkte in till stan för jag visste att jag skulle få åka runt en bit i min jakt på autografer, och hitta parkering 2 ggr när det är en festival,det är inte enkelt.
Men allt ordnade sig,och jag satt inne i salen en kvart innan det skulle börja.
Det blev ungefär halvfullt, när jag hade varit på de tre männens möte tidigare på dan så var det bara en tredjedel fullt.

Och så kom han in i salen, han var där, i samma rum som jag !
En man hälsade honom välkommen, och satte en mikrofon på honom, och jag satt och nästan höll andan. " han rör vid honom, han rör vid Vladimir Sorokin !"
Framme på scenen fick Vladimir sitta i en soffa och diskutera med en kille.
En kvinna skulle tolka. Men hon gjorde det tyvärr inte bra, hon avbröt honom mitt i en mening och började översätta istället för att låta honom prata klart 2-3 meningar åt gången.
Det var ganska djupa frågor han fick, exempelvis vad han anser om Ryssland av idag och dess framtid, på det svarade han att det skulle ta så lång tid att prata om,så det ville han inte gå in på.
Men det handlade också om hur hans arbetsrum ser ut, vad som inspirerar honom mm.
Efter en timme så fick publiken ställa frågor,men ingen hade nåt att komma med.
Vladimir däremot ville veta vilka andra nutida ryska författare publiken känner till.
jag känner bara till honom, men folk nämnde 4 andra namn som jag inte minns.


Sen fick man gå fram och få autografer.
Jag var så nervös, jag hade gått och repeterat för mig själv i 2 dar vad jag skulle säga, men det gick bra att prata ryska :)
Jag sa bland annat att jag hade velat träffa honom i 10 års tid, men aldrig trodde det var möjligt. han svarade helt lugnt : Allt är möjligt, nu är jag här.

Så man ska aldrig sluta hoppas och drömma, det mest omöjliga kan alltså bli verklighet.


Det var ca 20 personer som vilel ha böcker signerade och få autografer i block.


Hans böcker är ganska chockerande, de innehåller en del väldigt opassande scener, han har varit åtalad för det i Ryssland, hans böcker har bränts på bål rent av, men jag tyckte han verkade vara en stillsam och fin människa.
Det var ett stort ögonblick att få ta honom i hand.


I boken är det en autograf, men när han skulle skriva i block och på lappar åt folk så skrev han nåt annat. Han sa till mig att det var det kinesiska tecknet för välgång och hälsa, han brukar skriva det som signatur rätt ofta.

Det känns helt otroligt, att en så pass käns författare som blivit översatt till 20 språk, har varit i Umeå, han sa till mig att det var första gången han var i Sverige.
Undrar vem de lyckas få hit nästa år ?
Man kan ju alltid hoppas på Stephen King ;) inget är ju omöjligt .

1 kommentar:

matilda sa...

fin blogg! :D

Kolla in www.phonefashion.se där kan du köpa blingade mobilskal, färdiga modeller eller så kan du designa och blinga din egen modell!