måndag, januari 14, 2008

Matsedel från 1924

Jag hör till de som brukar prata om " Den gamla goda tiden" men när jag häromdan läste i en Husmodern från 1924 så inser jag att maten är mycket bättre nu =)

Denna matsedel tror jag faktiskt att jag avstår från .

Söndag trettondagen :
Frukost : Smör,bröd,pressylta,inlagda rödbetor, salt kött, skinka etc.
Plättar, sylt, Kaffe eller te, vetebröd, pepparkakor.
Middag : (lägg märke till att man inte får nån lunch den dan)
Soppa kokt på fågelskrov eller rensteksben, oststänger.
Späckad kalvrullad, potatis ,ärter morötter, gurka.
Aprikostårta.
(Tårtan finns det recept på,den verkar god,ska testa nån dag )

Måndag :
Frukost :Nykokt havregrynsgröt, mjölk,te eller choklad,skorpor.
Lunch : Glödstekt sill, potatis, Smör,bröd, skorpor, vetebröd.
Middag :Diverse köttrester och makaroner,stuvade morötter.
Passerad katrinplommonsoppa,vispad grädde,sockerskorpor.

Tisdag :
Frukost : uppstekt havregrynsgröt, mjölk, kakao eller kaffe.
Lunch : griljerade grisfötter ,inlagda rödbetor, stekt potatis.
Smör,bröd, te eller kaffe, skorpor.
Middag : Kokt bergtorsk,kaprissås, potatis, imiterad brylépudding.

Onsdag :
Frukost : Havremjölsvälling,smör bröd, kakao eller te.
Lunch :Fisk och jordärtskockslåda. Smör,bröd,ost,te eller kaffe, skorpor,vetebröd.
Middag :Kall kalvrullad från trettondagens middag,värmd sås, helstekt potatis,gurka.

Torsdag :
Frukost :Nykokt havregrymsgröt,mjölk, kakao eller te, skorpor.
Lunch : Makaroner a la Milano(finns recept på det)
Smör,bröd,ost,kaffe, skorpor.
Middag: Ärter och fläsk,äppelplättar.

Fredag:
Frukost: Stekt havregrynsgröt,mjölk,kakao eller te,skorpor.
Lunch : Smålandsdoppa,nykokt potatis ,Kaffe eller te, vetebröd,skorpor.
Middag : Stekta rödspottor (det står alltså inte rödspettor,har de stavat fel elelr är det nåt annat ? ) potatis, Varm fransk citronsoppa,sockerskorpor.

Lördag :
Frukost: Havremustvälling,smörgås,kakao eller te.
Lunch : Sillgratin,smör,bröd ost, kaffe eller te,skorpor.
Middag : Ragu på kalvrullad, potatis. Saftsoppa med klimp.

Här kommer receptet på makaroner a la Milano :
Tämligen fina makaroner brytas i långa stycken,läggas i kokande vatten.
När de äro nästan mjuka få de rinna av,varefter de fräsas i litet smör och flott från god bräckkorv.
Uppläggas på varmt fat och beströs med rikligt med tärningar av bräckt korv.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken kul matsedel. Jag tror faktiskt det hette rödspottor förr, jag har för mig att jag läst det i någon gammal kokbok jag har. Men vad i hela världen är imiterad brylépudding??? Jag avstår nog mer än gärna av det mesta på den matsedeln, men det är jättekul att läsa om vad de åt förr. Stuvade morötter växte jag upp på, men konstigt nog tycker jag det fortfarande är gott.

KarinSN sa...

Så typiskt att du bor så långt bort! annars hade jag köpt en av dom av dig på en gång! Hm, ska se om min mammas gamla fortfarande finns kvar...

Zarah sa...

Fräckt... Rödspätta heter även rödspotta - det är alltså samma sak. Kika här:
http://www.fiskbasen.se/rodspotta.html

(Ja, jag fick ju Googla det. *ler*)

manuffe sa...

Jo, när jag läser matsedeln blir jag ju hungrig!!!
Den är väl inte så dålig?
Men jag försöker banta så gott det går så ingen mer mat i kväll...