måndag, juni 15, 2009

Jag undrar, sa flundran

* Varför säger en del att de röda dubbeldäckarna i London inte finns längre ?
Här är övergångsstället där Beatles poserade, en webcamera finns där, på 5 minuter såg jag ca 5 röda dubbeldäckare.

* Varför påstås det i humorprogram att japaner inte kan säga " r " ?
Exempelvis ordet Sayonara, innehåller ju ett r, jag har pluggat japanska en månad nu,det finns massor med ord som har r i sig.

* Varför är sport alltid viktigare än alla andra program i tv ? Om en fotbollsmatch drar över tiden så flyttar andra program på sig, när det är VM så är andra program inställda. Tänk om de skulle visa nåt kul istället.

* Varför har nagellack alltid så korta penslar att det är en omöjlighet att få upp det sista,man får vrida,vända och hålla flaskan upp och ner, och ändå kommer inte allt ut.

* Varför stavas drycken te ofta " the " i Sverige ? det heter ju " tea" i England.

* Varifrån kommer uttrycket " ledsen i ögat " ? man har ju till att börja med 2 ögon,och man är väl ledsen i hela kroppen, inte bara ögonen ?

* Varför stavas sje-ljudet på så många sätt i svenskan ? sj, stj, sk, skj, sh, sch, ja det finns nog fler också. Både ryskan och turkiskan har en speciell bokstav för det ljudet, kan inte vi också införa det ?

2 kommentarer:

Makaon sa...

Hej, vet inte vilka som säger att det inte finns dubbeldäckare i London längre, men tro mig det finns massor!! Både som turist guidade resor och som vanlig kollektivtrafik.... :) Gå på oxford street så ser du massor :)

Myran sa...

Dubbeldäckare finns som sagt var kvar. De olika sj-ljuden i svenskan uttalas vanligtvis olika, och därför skulle inte en bokstav fungera. När jag var i Japan hörde jag inte en enda japan som kunde uttala "r" på västerländskt sätt...

De andra sakerna har jag däremot ingen teori om (men nagellacken är ju för irriterande :)