torsdag, maj 14, 2009

Konnichiwa !


Så häftigt ju, jag har många saker på min önskelista i forumet pyssel.net, och nu är jag med i hemlig vän den här månaden också, och jag fick de här två ljuvliga stämplarna med japanska frimärken + små tickets.
Det passar ju helt perfekt, nu när jag fått sånt dille på Japan att jag till och med börjat plugga japanska, jag är så lättpåverkad, redan när jag var barn och såg på Shogun, så ville jag lära mig japanska. Ni minns väl den tv serien från 70 talet, om engelsmannen som hamnar i Japan, på 16000 talet,och lär sig språket lätt snabbt.
Det är en så spännande serie, finns att köpa som dvdbox.
Jag lånade böcker på bibblan och drömde mig bort,det bästa jag visste var att läsa, till och med när jag gungade så läste jag, ville inte missa en minut av tillfälle att läsa, ungdomsböcker, vuxenböcker, faktaböcker.
Men det kom att dröja sådär 30 år innan jag tog mig i kragen och började studera japanska, det är tv4s program Hjälp jag är med i en japansk tv show, som fick mig att ta steget tillslut.
En del lektioner är svårare än andra med många nya ord, en del innehåller mycket som jag lärde mig redan i Shogun.
Hittils är jag på lektion 10 och njuter av det.
Att jag dessutom tagit upp mina italienska studier efter 20 års uppehåll är en annan sak, där är jag på lektion 25, men jag känner igen det mesta, så det är inte så många nya ord än så länge ( är ju 90 lektioner sammanlagt ) men bra att friska upp minnet.
Ryska pluggar jag inte så aktivt numera, bara 5-10 minuter per dag, men min dröm är att en vacker dag kunna läsa Brott och Straff av Dostojevski på ryska.

Nu ska jag snart fara till badhuset ,det är toppen att solen skiner, när man åker den ena vattenrutchkanan som går utanpå huset,det är ogenomskinlig plast i banan,så blir det så varmt och ljust,det är som att åka in i solen, vilken energikick det är.
På vintern när det är kallt och mörkt så blir det rena skräcktunneln, när iskalla droppar av kondens faller från taket ner i nacken, iiiiih !

2 kommentarer:

Maria sa...

Fina saker du fått. :)

Japanska kan jag inte. Men du får säga till om du vill öva italienska med någon (dvs mig). Jag läste italienska på gymnasiet, och är orolig att jag snart ska ha glömt bort allt efter att inte ha praktiserat språket på 21 år...

Foki sa...

Svar: tack så jättemkt för den super fina kommentaren/komplimangen! :) jag blir jätteglad :D
Så himla kul att du tycker om bloggen, det betyder massor :)

hehe jag har aldrig läst hennes blogg heller :) om jag måste vara ärlig ^^

Ha det bäst! :P