lördag, september 19, 2009

Kronprinsessan igen !Idag har jag och Claes varit på fredskonferens, Pax Nordica.
Jag ska börja med att be om ursäkt för Victorias ögon,de blev röda på bilderna, och jag är inte haj på att redigera bort dem, gjorde ett snabbt och slarvigt resultat, hon har vackra bruna ögon,och att det ser mysko ut nu är alltså bara mitt fel.

Vi fick bra platser, Victoria satt på främsta raden tillsammans med ordförande i kommunfullmäktige Marie-Louise Rönnlund, stadshövdingen Chris Heister och de andra som skulle hålla tal, på raden bakom dem satt politiker och livvakter, och på raden bakom satt vi.
Jag vet inte hur många människor som rymdes i salen,det måste rymmas 1000 st säkert, men det var inte många där, 300 personer kanske som mest, svårt att avgöra, folk satt så utspridda.

Det började med inledning av den man som var mötesledare,Niklas Eklund, sen höll Chris o Marie-Louise korta tal,och man fick se en liten tecknad film angående att Umeå blir kulturhuvudstad 2014, den var rätt kul. Sen invigde Victoria.
Sen var det föredrag .
" Arktis vaknar - norden skakar " av Tomas Ries, chef för utrikespolitiska institutet.
" Miljösäkerhet - en förutsättning för hållbar fred" av Pekka Haavisto, finsk riksdagsledamot mm.
" Altered States: Devolution, Inuit Internationalism, and Canadian Arctic Foreign Policy " av Samantha Arnold, professor i statsvetenskap i Canada.

Sen blev det paus, redan i slutet av Samanthas tal så kände jag hur mitt hjärta började slå snabbare, nu hade jag chansen att träffa Victoria igen, eller kanske inte ? huuu.
Folk gick mot utgången,hon stod och pratade med Chris och M-L.
Jag gick framåt, men när jag närmade mig så stod plötsligt en av hennes säkerhetsvakter ivägen.
" Ursäkta " sa han, i en ton som egentligen betyddde " här är det stopp, gå din väg "
- Men jag vill bara prata med henne, sa jag.
Då tittade Victoria åt mitt håll.
- Hej ! sa hon och sträckte ut handen.
Jag tog hennes hand och sa också " Hej " ,och då flyttade vakten på sig så jag kunde gå framåt några steg.
- Så roligt att få träffas igen, sa jag.
- Ja det var i Sävar eller hur ? sa hon.
- Jo det stämmer, sa jag.
- Visst var det Anna du hette, sa hon ! (Otroligt att jag inte tappade hakan här ju.)
- Himmel vilket bra minne ! utbrast jag. ( hur troligt är det egentligen, kronprinsessan mindes mig och mitt namn !!!! )
- Ja ibland så har jag det, sa hon och log, så fortsatte hon " Visst var det kul i Sävar ? ".
- Ja det var riktigt underhållande, sa jag.
Så fick jag en kram av henne.
Sen fortsatte jag :
- Tänk att vi får träffas igen, det är så häftigt, jag är ju några år äldre än er, men jag har ju ändå väntat typ hela mitt liv på att få träffa er, och så blir det 2 gånger inom en månad.
- Men gu´vad gullig du är ,sa hon.
Chris och M-L stod bredvid oss hela tiden och tittade på och log.

( Det är Maj-Britt Theorin som syns till höger )
- Jag blev så rörd sist när vi träffades, så jag grät efteråt, och när jag berättade om vårt möte för mina vänner så grät jag igen, sa jag.
- Men oj, sa hon och fnissade lite.
- Ja det är larvigt, men ojoj, nu börjar jag gråta igen,sa jag, och mycket riktigt tårarna rann nerför kinderna på mig, haha, vad ska hon tro egentligen.
- Det var kul att du kom fram idag igen,tack ska du ha, sa hon.
( Inte slutade mina tårar rinna då heller, hallååå, hon tackar mig ju !? )
- Hälsa till Madeleine, hon var så fin på sin förlovning, sa jag.
- Ja visst, det ska jag absolut göra, sa Victoria, och hon lyste av syster-stolthet och kärlek ,när hennes lillasyster kom på tal.
- Ursäkta att jag gråter fortfarande,men jag är så känslosam,sa jag,och torkade tårarna som inte ville sluta rinna.
Ni får inte tro jag är nån galning bara för det, sa jag och skrattade.
- Gu´vad gullig du är,nej men det gör inget, sa Victoria .
Chris log, Marie-Louise strök mig över armen och sa nåt,men jag kunde inte minnas det efteråt, det var nåt i stil med att " det är ok, man får gråta", eller så ,det var så jag uppfattade vad hon ville säga,men jag kan bara inte minnas, hihi, alla runt omkring blir visst oviktiga när jag träffar Victoria.
Så tog Victoria mig i handen igen och sa:
- Ha det bra, tack.
- Ja tack själv ,snälla , sa jag, och så gick jag tillbaks till Claes.

Vi gick ut och kollade på alla som köpte sig fika, jag tyckte vi skulle fara,men Claes ville stanna. Så vi gick in igen, och då satte sig en kvinna bredvid mig, innan pausen hade det varit en stol mellan oss, men nu ville hon veta vad jag hade pratat med Victoria om, hon hade sett det hela.
Mötet började igen, först skulle det bli föredrag " Arktis i samarbeids- og konfliktperspektiv, eksempelet Barentshavet" av Willy Östreng, polarforskare mm från Norge, men han var försvunnen. Mötesledaren sa att han ville gärna hålla tiden,så istället började "Kvinnor, krig och fred" av Maj Britt Theorin, fd riksdagsledamot, Eu parlamentariker mm.
Jag viskade till Claes att den där Willy är säkert inlåst på toa.
Efter hennes tal så hade Willy dykt upp,och han förklarade att han tyvärr hade blivit inlåst på toa, och att säkerheten på Idunteatern var mycket god, att Säpo verkligen gjorde sitt jobb.
Alla skrattade. Han talade längre än han borde, mötesledaren ville avbryta, men Willy försvarade sig med " Jag var ju inlåst, då får jag prata lite längre " och så ett stort leende.
Efter det blev det "CBRNE: ett begrepp viktigt för internationell säkerhet, europeisk krishantering och Umeå" av Åke Sellström, som bland annat arbetat med Hans Blix.
Så var det frågestund för de som hade hållt föredrag, i samband med det såg jag hur Victoria tappade sitt läppglans på glovet,så en man på raden bakom tog upp det åt henne.

Så var det slut, mötesledaren tackade alla som kommit och sa :
- Alla sitter kvar medans kronprisessan går ut.
Några satt kvar, några reste sig ändå.
Hon och livvakter mm reste sig och började gå, plötsligt utropade möteledaren:
- Sa jag sitt kvar? , näää tvärtom ju, res er upp för kronprinsessan !
Allmänna skratt, alla reste sig upp.
Hon gick ut och sen började alla gå. På väg ut så kom Marie-Louise fram till mig och hejade glatt,och vi bytte några ord.
Claes sa sen att jag kommer snart att bli politiker, för nu har jag börjat få in en fot. hehe, nää jag vill nog inte bli det.

Jag har hört att kungafamiljen aldrig skriver autografer, jag hade ett block i fickan och hade tänkt fråga Victoria om det är så, fråga kan man ju alltid,men jag glömde det totalt, blev så känslosam ju.
Men jag har ju autografer av Maj Britt Theorin, Marie-Louise Rönnmark, och Chris Heister. Än om de två sistnämnda inte är så kända utanför Västerbotten så kan det vara kul att ha ändå.
Nån som orkat läsa så här långt ? nu ska jag bada,och sen sova, är så trött,men oj vilken underbar dag.

5 kommentarer:

maxell sa...

Räcker upp en hand att jag läst hela vägen. Å jag är glad att du haft en härlig dag. En riktigt härlig dag dessutom. En speciell dag.

Linda sa...

Jag läste allt jag med... Det var intressant läsning, du skriver bra!

Kram på dig!!

Charlotte sa...

Jag har också läst hela! Visst är det konstigt detta oavsett om det är kändisar eller bara folk man kanske inte träffat på ett tag så har de en förmåga att dyka upp flera gånger inom ett kort tag. Nu har du minnen för livet och att berätta för barnbarnen en gång i framtiden.
Ha det bra! Mail kommer, ska väl bara ha något att skriva om också.

Moa sa...

Haha, du är ju helt underbar! Ni är ju nästan bundisar nu. Fint tycker jaga tt du verkligen vågar ta chansen, jag hade bara stått längst bak och ska jag ska jag inte tills hon gått. Men hon verkar verkligen vara en så fin person! Tycker också att hon är väldigt smart och kompetent så jag gillar henne också. Dessutom är hon faktiskt mycket snyggare än Madeleine - vad alla än säger!

Ha det fint med tidningarna i natt! Kramar!

Arvet sa...

Jag med! Det tog ett tag innan jag kom in hit men nu är jag här och har läst allt!
Håller med om att du skriver bra och underhållande.
Du får väl hälsa henne nästa gång ni ses.
Kram Bi