lördag, juni 29, 2013

Norrbyskär

 I onsdags åkte vi ut till Norrbyskär, man kör ca 40 minuter söder om Umeå till Norrbyn och tar sen färjan. Det här är den gamla färjan som jag åkte med på 80 talet, den är fin, den nya är tråkigare, större men med mindre personlighet.

 Resan kostar 55 kr per person tur och retur, det är inte långt, på bilden ser man relingen, och så ön där ute, det tar bara ca 15 minuter att åka över.

 Claes är förväntansfull, nu åker vi !

 Biltrafik är inte tillåten på ön, bara några enstaka fordon får köra där, som nån firmabil sommåste över och göra sitt jobb, då fraktas en bil på färjan, men det blir trångt.
Ändå hittade vi ett volvokadaver bakom museet.

 Och övergivna tågvagnar, blev lite Tjernobylkänsla, så ser det ut där med, nöjesfältet skulle invigas bara dagar efter katastrofen, och nu är allt överväxt.
Norrbyskär känns lite övergivet med, på 1800 talet var det en blomstrande industri med många bofasta, ett riktigt tåg, linbana mm, nu är det bara på sommaren folk bor där.


Konst inne i museet, de var så levande, man förväntade sig att de skulle hoppa upp och säga Hej !


 En modell av ön på 1800 talet, åh så  mysigt, jag önskar jag hade plats med en sån modell hemma, jag hade kunnat stå hela dagen och titta på alla detaljer.

 Det fanns också flera små hus där 1920 talet var gestaltat i skala 1:3, ett kök, ett sovrum, en skola osv.
 Vi gick gatan fram och det kändes som i Lilla huset på prärien, alla vita hus i rad längst huvudgatan.
Claes blev sugen på att köpa ett hus.

 Bäää på er små fårskallar.
 Det är otroligt vackert och fridfullt där ute.

 Lunch, buffé kostade 169, men vi kom just när lunchen var slut, så vi fick det för 99 kr. Massa gott var det, broccoligratäng, hommous, tjälknöl, bönsallad mm.
 Vackert som sagt, synd bara det var mulet mest hela dan.

På vägen hem stannade vi vid Betnessand, Umeås populäraste badplats, men det var bara en familj där, jag gick ner i vattnet till knäna, men det var ju iskallt, jag tappade känseln nästan, ändå var det en av årets varmaste dagar, ca 25 grader i luften.

Inga kommentarer: