torsdag, april 29, 2010

hej då tyska, välkommen franska

Jag har pluggat tyska under vintern, 100 lektioner var det.
Från början så var det lätt, tyska hör man ju ofta,så det var välbekanta ord, men sen blev det svårare, men många ord är ändå lätt lika svenska så det är ganska logiskt, men grammatiken är inte av denna värld, det kändes som att just när jag fattade och visste hur det skulle vara,då hade de ändrat sig till nästa lektion, då var det tvärtom, jag fick kämpa hårt med det, visst är jag glad att jag nu har mer kunskap om ett språk som ändå är relevant för oss i sverige,men jag är väldigt tacksam att det är över nu,hihi.

Japanskan var väldigt svår, det påminner inte alls om europeiska språk,så där fick jag verkligen lära allt från grunden, jag kunde bara de ord jag lärt mig i den underbara tv serien Shogun från 70 talet.
Jag tyckte det var så svårt att när jag lyssnat mig igenom mina 90 lektioner så började jag om från nummer 8. Så nu känns det som att jag har bra kläm på att boka rum på hotell eller fråga efter en engelsk tidning osv.
En sak jag inte alls gillar är ordet för " cafe " ,det heter " kissa-tenn "
Jamen ??? vem vill fika där om man kissar tenn efteråt, det låter plågsamt, haha det är ett så sjukt ord att jag aldrig kommer att glömma det.

Nu har jag börjat med franska, hittils är det lätt, jag läste ju franska 3 år i högstadiet, så de flesta orden är välbekanta, det är ju frågan om att jag ska kunna prata det spontant med rätt grammatik också, om jag ser en fransk film så förstår jag massor, men skulle nån prata franska med mig så skulle jag nog bara stå och säga ehh, jooo, äääh, hmmm.
Men efter dessa 90 lektioner ska jag nog ha bra kläm på det med, tänk att det är 21 år sen jag gick ut skolan och jag har knappt använt språket sen dess.
Tills vidare tänker jag bara ägna mig åt franska ,2 lektioner per dag, de är mycket kortare än på andra språk, mellan 20 - 25 minuter, det är så bra med dessa mp3 kurser, jag kan lyssna när jag gör annat med händerna.
men när jag passerat 60 lektioner ska jag nog börja med nåt helt nytt språk också, jag är så ivrig, det finns ju mänger med språk där ute som bara väntar på att jag ska lära mig det.
Kanske thailändska, eller rent av holländska ? Just nu har jag hunnit med 14 lektioner i franska.

1 kommentar:

Olivia sa...

Hej Anna! Jag har läst din blogg ganska länge nu men inte kommenterat förrän nu. Minns inte ens hur jag hittade hit, kanske via Scrappiz?! Fast jag skriver aldrig där...?!
I alla fall vill jag säga hej och säga att det är kul att du studerar språk så där, du verkar jätteduktig! Mitt modersmål är franska (kommer från Schweiz) så det ska bli kul att följa dina framsteg! :)
Jag tycker det är kul att följa din blogg, se vad du hittar på, det känns som att jag nästan känner dig lite... :)
Ha det bra! Hälsningar från Olivia