fredag, december 03, 2010

Är jag diskriminerad ?

Det pratas så mycket om diskriminering numera, och folk blir kränkta hela tiden.
Förr blev man förolämpad, och sur, kanske ledsen, men nu blir man kränkt minsann.
Jag undrar ju om jag är diskriminerad för att jag inte har nån inkomst.
På arbetsförmedlingen sa 2 personer vid olika tillfällen att alla som arbetat har rätt till a-kassa, har man inte arbetat nog mycket så man varit berättigad att vara med, i en så får man från alfakassan, för vi har ju ett så bra skyddsnät i vårt land.
Bara man jobbar minst 50 timmar per månad så får man ersättning , kvinnan jag pratade med sa att jag som jobbat ca 70 timmar per månad skulle få ca 6000 kr i månaden.
Nästa person på arbetsförmedlingen sa att eftersom jag bara jobbat halvtid så blir det bara ca 2000 kr.
Jamen ok, det är ju också en bra slant mer än 0 kr.

Men så kom beskedet, avslag ! jaha, man ska ha jobbat sammanlagt minst 480 timmmar senaste halvåret, och se det hade jag ju inte gjort.
Alltså finns det nån eller några som har bestämt att folk som jag,som jobbat halvtid, vi är inte berättigade till ersättning vid arbetslöshet, har man jobbat så lite så får man skylla sig själv.
Är inte det diskrimininering ? Politiker och höga chefer ,såna som haft månadslön på ca 150 000 i månaden, de får minsann fallskärm på kanske 10- 100 miljoner, ja nån gubbe fick ju en miljard, men jag som jobbat halvtid 6 dar i veckan i 17 år och som senaste 2 åren jobbat i genomsnitt en timme gratis övertid per dag varje dag under vintern, bara för att det tar längre tid när det är oplogat, och lönen är fast minsann, inget övertid eller komptid där inte, jag är inte berättigad till ett öre.

Så säger arbetsförmedlingen och vänner att man kan ju få från soc, alla har rätt till pengar i vårt land, nej inte om man äger hus eller bil, då förtjänar man inte att få nåt från soc heller.
Att mitt hus var billigt när jag köpte det,och att jag skulle få en dyrare boendekostnad i en mindre lägenhet,och att man är handikappad i Norrland om man inte äger bil, det spelar ingen roll.
Om vi sålde huset och bilarna skulle vi får bidrag, men hur ska då Claes ta sig till jobbet när han börjar vid 5 på morgonen ? Ingen buss går så tidigt, alltså kan han heller inte jobba och så skulle han vara utan lön för att jag skulle få pengar från soc. Ja oj vilket rättvist land vi bor i då ....

Men det är såklart en spännande utmaning att vi får klara oss utan min lön som var på 9000 i månaden efter skatt,och jag slutade ju jobbet frivilligt, för jag var less på jobba gratis övertid, så jag ska väl inte klaga, vi har ju tak över huvudet,mat i frysen , bilar som gör det de ska, och en mysig purrande katt som håller mig sällskap när man och son är borta på dagarna.
Så det är ju inte hela världen att jag inte har nåt värde i myndigheternas ögon, jag har ju sånt som är mer värt än pengar : min underbara familj.

12 kommentarer:

Anonym sa...

men herregud, lägg av!

du väljer själv att säga upp dig vid en tidpunkt då många i Sverige fått gå ofrivilligt från sina jobb efter en finanskris som skakat hela världen, också blir du snopen över att det inte serveras pengar till dig??

helt ärligt har du själv satt dig i den här soppan, så det är bara att svälja...

Samara sa...

Ja alternativet hade ju varit att fortätta med ett jobb som bara blev mer och mer stressigt, och där cheferna visste om att jag jobbade gratis övertid varje dag , och där det skulle försämras så att jag hade fått 25 % mer arbete att utföra på ca 25 % mindre tid = ännu mer gratis övertid, och det kändes ju inte som ett alternativ, finns ingen anledning att jobba gratis mellan 6 och 12 timmar per vecka tycker jag, men du kanske tycker att man ska acceptera vilka arbetsvillkor som helst, bara för att ha ett arbete ?

jag anser att jag är värd mer än att ha ett sånt arbete ...

Anonym sa...

Så det är så alfakassan fungerar, då vet jag. Fick höra mycket om den för många år sedan då jag var "arbetslös" efter studier... att man ALLTID fick från dem. Men men... man ska kanske inte ta allt för givet i detta land. Vi har klarat oss på EN lön i över 3 år efter att jag gick in i väggen, ingen a-kassa, inget fack i ryggen som kunde stötta mig, inga bidrag för vi "äger" för mycket. Men jag eller vi har tak och mat... på nåogot vis är det just nu det viktigaste för mig. Bidrag vill jag inte ha skulle nog känna mig förnedrad om jag blev tvungen att ta emot det. Det är jag det Samara, alla tycker vi olika och anonym här ovan kunde väl givit sig till känna. Jag förstår din känsla av att inte ha lön längre, jag tjänade betydligt mindre när jag gick som springvikarie - ibland under 2000 per månad efter skatt, förlusten är inte så stor för oss för vi var vana att klara oss utan pengar. Det går Samara, allt går bara man vill och jag vet att du fixar det. Det gör du för jag vet ingen annan som är lika ekonomisk som du.
Kram från Charlotte som inte orkar logga in igen... jag är så lat vet du!!! Mailar dig under helgen.

Anonym sa...

Inte diskrimererad, bara oinformerad.

Du har väl inte häller varit intresserad av att anpassa dig till dina arbetstider. Hade du slutat komma med bortförklaringar och slutat virra runt hade nog inte dina arbetstider varit så stort problem. Börjar man jobba tidigt går man och lägger sig tidigt.

Samara sa...

Det blir mer och mer intressant det här, så om jag lägger mig tidigare så är det plötligt ok att jobba natt 6 dar i veckan ?
jag vet inget annat yrke där man gör det, de som jobbar i tryckeriet exempelvis ,de jobbar natt 7 dar i rad, men sen är de ledig 7 dar, alltså ledig 7 dygn i rad, på de flesta arbetsplatser så jobbar man natt bara ibland inte alltid.


Sen kan man också undra om du tycker det plötligt blir helt ok att jobba gratis övertid varje dag under vinterhalvåret, bara för att man lägger sig att sova tidigare ?

Och på vilket sätt har jag bortförklaringar och virrar runt ?
om du anser att det är bortförklaringar jag har om jag inte vill jobba gratis övertid,och tycker att alla svenskar som har arbetat i många år borde få del av statens kaka, ja då får du tycka det, men jag tror säkert att om du jobbar övertid så får du ut kompledigt osv.

Anonym sa...

Jag vill förtydliga att Alfa-kassan inte är en a-kassa för dem som inte får pengar från någon annan a-kassa! Alfa - kassan är också en a-kassa, för de som väljer att bli medlemmar för att de vill det och att de har jobbat i vårt land och därmed blivit försäkrade. Alfa-kassan kan man också vända sig till om man aldrig varit med i en a-kassa, inte nu kan bli medlem i en annan a-kassa och blir arbetslös. Reglerna för arbetslöshetsersättning är dock densamma oavsett vilken a-kassa man söker ersättning från.

Den s.k alternativregeln innebär att du under en sammanhängande period av 6 månader - under en ram av de tolv senaste månaderna före arbetslösheten - har jobbat minst 50 timmar varje månad men också minst 480 timmar totalt under de 6 månaderna. Det innebär att vissa månader måste innehålla mer än 50 timmar för att det ska gå ihop.

Ja, det är verkligen trist Anna att du inte faller inom de villkor som krävs för att bli berättigad ersättning. Det där stöter ju jag (såklart) ofta på i mitt jobb. Precis som i alla andra försäkringar man har så har denna försäkringen s.k "försäkringsvillkor" - som inte alltid alla uppfyller.

Det som jag tycker är en av de värsta sakerna här är (som jag också stöter på i mitt jobb) är att Af informerar om a-kassan fast de egentligen har för dålig kunskap om den. Frågor om grundvillkoren för att få a-kassa ska de hänvisa till oss som jobbar med just arbetslöshetsförsäkringen.

KRAMAR
Jenny (PussJenny på pyssel.net ;) )

Anonym sa...

Du valde ju själv att vara tidningsbud så länge. På alla dessa år borde det varit möjligt att få lite utbildning som gjorde att du få ett annat jobb innan du slutade. Andra klarar ju av att jobba 100 %, kanske lite övertid, plugga och vara med familjen. Det handlar om prioritering. Jag jobbar själv gratis övertid, för annars slår det tillbaka på mig själv om jag inte hinner fixa allt på 40 timmar i veckan. Hur många timmar jobbade du i veckan. 15-20 fördelad på 6 dagar ?

Säger inte att man får acceptera vilka arbetsvillkor som helst, men du är nog inte den ända som har fått mera jobb på samma antal timmar. Tror det är ganska så vanligt överallt.

När du skriver att du är värd mer än att ha ett sånt arbete. Säkert, men då har du ju inte visat det genom att jobba med samma sak så länge utan kompetensutveckling. Får man inte det genom jobbet får man fixa det själv.

Jag har själv varit arbetslös utan A-kassa ett litet tag efter jag pluggade, men jag visste att min utbildning ville ge mig ett jobb. Jag har också varit i det läge att jag väntade i fyra månader på pengar från a-kassan för att blanketterna inte var rätt ifyllda (och det var inte jag som gjorde fel) Men jag handlade inte skitsaker som 100 shampoo, balsam, filmer, badankor med mera när jag inte hade pengar.

När det gäller att förbättra arbetssituationen så var du väl aldrig med i facket, det var du nog ju för snål till om jag kommer i håg rätt(som med så mycket annat) så inte konstigt om ingen lyssnade på dig och din situation.

maxell sa...

Det så kallade skyddsnätet som vi har i Sverige är INTE för alla. Det är ett som är säkert. Dock har vi relativt sett ändå ett skyddsnät för fler än vad det finns i många andra länder.

Ingen tröst för någon som hamnar i kläm eller utanför systemet - oavsett anledning. Dock tycker jag att det är för mycket snack om att vi har ett skyddsnät för alla. Det är INTE inte för alla. Men de som säger att det är det har nog aldrig behövt fundera en sekund när det gäller tak över skallen, mat på bordet eller eventuellt nya vinterskor till barnen eller sig själv...

Samara sa...

Till den sista anonyma kan jag säga : kompetensutveckling ?
på de år jag varit tidningsbud så har jag studerat ryska,tyska, italienska, franska och japanska, det tycker jag är ett stort steg för att utvecklas :)

Anonym sa...

Men utvecklas till/mot vad? Vad var din plan med språkstudierna? Och varför fortskrider du inte med den planen?

Samara sa...

Jag undrar ju varför så många kommentarer är anonyma, törs ni inte stå för era åsikter ?
om ni inte har ett bloggkonto vore det ju kul om ni ändå skrev under med ett namn :)

Mina planer med språkstudierna är i första hand för att hjälpa till med översättning i kyrkan, när det kommer en person som bara kan franska exempelvis är det bra att jag kan hjälpa till att översätta.
Så jag har nytta av det ofta.

Men såklart har man ju nytta av att kunna språk i nästan vilket yrke som helst, affär, restaurang, hotell ,översättare av böcker mm.
Jag fortsätter hela tiden att lära mig nya språk, jag har alltså inte slutat utvecklas bara för att jag slutade mitt förra arbete.

Sofia sa...

Massa pepp till dig! Jag håller fullständigt med dig om att det är ett vansinnigt system. Men usch vilka missunnsamma och dömande kommentarer du fått, fy bubblan!