måndag, oktober 18, 2010

Mer om missionärer

Jag fick en fråga om missionärer, vilka de är, vad de gör osv.
De är oftast mellan 19 och 21 år , det finns de som är äldre också,men ingen får åka på mission innan de är 19. Det är ungdomar från vår kyrka som vill hjälpa till och sprida budskapet, vi medlemmar har ju inte tid att undervisa folk så mycket om kyrkan pga jobb,familj mm, men de som väljer att vara missionär är hemifrån i 2 år och arbetar med det här på heltid.

De får inte betalt, tvärtom,de betalar själva för sin resa, boende osv, kyrkan har en lägenhet här i stan och bil som de får använda, och alla missionärer betalar samma summa per månad, oavsett om de är här i dyra sverige eller i typ nåt land där det bara finns jordgolv och ingen ström, för att det ska vara jämlikt.
Om nån absolut inte har råd så betalar kyrkan, men meningen är att de ska känna att de kan försörja sig själva.
De pratar med folk om kyrkan, om vi medlemmar har en vän som vill veta mer, folk som själv ringer upp missionärerna för att få kunskap om kyrkan mm, ibland knackar de dörr, ibland pratar de med folk på stan.

När de är på mission så gäller vissa regler, de får inte se på tv annat än uppbyggande kyrkliga program osv, helt enkelt för att de inte ska bli sittandes och slösa tid vid tvn,och för att de ska hålla sig andligt sinnade.
De ägnar en viss tid per dag åt att läsa Bibeln, Mormons bok och andra goda böcker, och de har en dag ledig i veckan, då städar de, handlar mat, går till bibblan och kollar sin mail osv.
De brukar även hjälpa till med olika saker både till medlemmar och ickemedlemmar, måla, trädgårdsjobb osv.

De får inte själva bestämma var de ska ,men om nån exempelvis har studerat franska sen förut så är det ganska troligt att de hamnar i ett fransktalande land.
En del hamnar i sitt eget land, men då får de såklart inte vara i sin egen stad.
Det finns även de som går på korttidsmission, som är ca 2 månader tror jag, om de inte känner att de har tid eller av annan anledning inte vill vara hemifrån i 2 år.
Det är väldigt lärorikt att vara på mission, de av mina vänner som varit iväg säger att det är den bästa tiden i deras liv.
En tjej härifrån Holmsund var till frankrike, en tjej från stan var till grekland, några killar har varit i england, en holmsundstjej hamnade i Usa osv.
De får ju lära sig att bo med en person de inte känner, och efter ett tag blir det en ny kamrat osv, så de får anpassa sig och lära sig att ta hänsyn till en annan människa, och ofta är det en ny kultur de får lära känna.
Jag åkte inte på mission, för jag kunde inte tänka mig att vara ifrån min mor så länge, Elis är tveksam om han vill fara.
Jag både hoppas och inte hoppas att han ska göra det.
Det skulle vara lärorikt och jag skulle vara stolt över honom, men att vara från honom så länge ? ( snyyft ) Om han far så hoppas jag han hamnar i Ryssland såklart :)

Tillägg : jag fick en ny kommentar, jag tänkte inte på att alla inte vet vilken kyrka jag är med i, Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, heter den, kallas även ibland för mormonkyrkan, men Mormon var en profet, vi dyrkar inte honom,så kyrkan är inte uppkallad efter honom ;)
Och jooo det är samma kyrka som Herreys är med i.

1 kommentar:

Olivia sa...

Tack för att du skrev detta! Jag tycker det är oerhört spännande att läsa om det, jag visste inte att unga gör så. Nu har jag ännu mer frågor och blev så nyfiken! Är det svenska kyrkan ni tillhör? Förlåt om frågan är dum, jag är inte så insatt.. Blev lite förvirrad eftersom du skrev om mormon boken. Är dessa killar mormoner?
Dessa missionärer verkar rätt 'tuffa' om man kan säga så! Att lämna sitt land, sin familj, allt... Och inte veta vart man hamnar! Tror inte jag hade vågat!