torsdag, november 25, 2010

Kläder och loppis

Jag gillar kläder, men jag gillar inte att betala dyrt för dem, därför tycker jag att loppis är ett toppenbra alternativ.
jag köper nya kläder också ,men då är det oftast på rea.
Jag har hellre 15 tröjor jag köpt för 50 kr st, än två som kostar 335 kr st.
Visst kan det vara bättre kvalite med ett finare märke, men det är inte alltid så.
När jag får begagnade kläder blir jag glad, i söndags sa att kompis i kyrkan att hon hade fått tre kassar med kläder till mig häromveckan när hon var i Västerhaninge.
En av våra vänner som bor där hade bett henne ta med dem ,men nu glömde ju min vän ta med dem till kyrkan ,så jag får vara nyfiken några dar till.
Själv brukar jag också ge bort kläder, och ofta byter jag och min mor med varann.
I sista hand ger jag till loppis. Det jag kastar är bara sånt som är trasigt utom räddning,eller har fläckar som inte går bort.

Men alla gillar inte begagnade kläder.
Jag läste i Expressen idag ,de har intervjuat småbarnsföräldrar.
En man med en 3 årig son säger : Ens barn är det viktigaste man har,så man vill inte att de ska se ut som skit.
Kvinna med 7 månaders son : Alla bryr sig väl om hur sina barn ser ut ,särskilt om man är modeintresserad, Benjamin får inga ärvda kläder.
Kvinna med son på 1,5 år : Får man begagnade kläder så säger man tack och bär upp det på vinden, jag köper nytt,det klart barnen ska se fina ut.

Ok,så de anser alltså att begagnade kläder är skit,och inget man kan se fin ut i.
När Elis var baby växte han som mest 1 cm per vecka, såklart kläderna blev för små på nolltid, en pyjamas hann han bara använda 1 gång innan den var för liten.
Men såg den ut som skit för det ??? Nä den var i nyskick såklart.
Om du kvinnan i intervjun inte vill ha begagnade kläder till sitt barn, så vore det bättre att säga : tack,det var snällt att du tänkte på oss, men vi vill bara köpa nya kläder ,så ge dem till nån annan.
Då skulle nån annan få nytta av dem och hon skulle slippa ha kläder som tar plats på vinden till ingen nytta, vad ska hon ha kvar dem för, om de inte duger ??

I Ica kuriren står det att på Myrornas insamlingscentral i Tungelsta strömmar det in uppåt 2 ton ! begagnade kläder skor och accessorar varje timme !!
- Folk köar på H & M när de släpper sina designplagg,och sen dröjer det bara 3 veckor innan vi får in dem,säger deras platschef.

Det är skrämmande tycker jag,att det ska vara sånt slit o släng.
Ok att det är ju bra för oss som vill köpa beg. kläder, men har folk så gott ställt då ? Eller skulle de få bättre ekonomi om de använde sina kläder längre innan det dumpas som omodernt.
Sverige importerar 300 000 ton kläder per år, det är 34 kg per invånare.
Klädkedjorna skickar nya oanvända kläder att förbrännas, det kan vara nåt litet skönhetsfel,eller ett papper som fattas i tullen,och det är billigare att bränna upp dem än att skicka tillbaka dem till asien.

Jag är glad att jag inte bryr mig om mode, jag köper det jag själv tycker är bekvämt och snyggt, inte skulle jag köpa nåt bara för att det " ska " vara så.
Men många köper de nyaste dyraste, och tror att de kommer att må bättre då.
Eller att andra ska se att de har råd.
Jag föredrar att använda mina plagg länge, så jag får minnen med dem, den kjolen hade jag när vi åkte till Rhodos, och den blusen svettades jag i när vi var i Göteborg, det är mycket roligare.

3 kommentarer:

Charlotte sa...

Det är bra för världen att det finns så många som gillar begagnat, jag gör det inte. Inte sagt att det är fel eller fult med begagnat det tycker jag inte. Men för mig är det inget alternativ, jag köper ofta på rea eller om man får två eller tre för ett bra pris. NU köper jag inte ens kläder så ofta, det har bara blivit så det senaste året för att jag blev liksom tvungen när jag gick med i kören. Jag tror faktiskt jag har någon konstig fobi mot second hand, jag skulle inte kunna sätta på mig kläder som jag inte vet vem som haft innan. Däremot kan jag köpa både möbler och saker på loppis. Dubbelnatur kanske jag är!!!

Samara sa...

Men jag tvättar ju såklart kläder som jag köper begagnat ,så då spelar det ingen roll vem som haft dem. :)

Linda sa...

Jag älskar loppis! Köper dock aldrig kläder där, men tycker inte att de ser ut som skit för det. :) Då är man lite väl bortskämd när man uttalar sig så.

Tack för snälla ord!
Kramar